Jacek Filipczyk

Executive Chef

Moja kulinarna przygoda zaczęła się już w 1992 roku, gdy fachu uczyłem się pracując pod czujnym okiem znamienitych krakowskich kuchmistrzów. W Sheraton Grand Krakow pracuję już od 12 lat i największą moją radością jest, iż nieustannie rozwijam skrzydła i kreatywność, w tym czasie awansowałem aż 5 razy i w 2016 roku zostałem Szefem Kuchni.

Na pytanie o ulubioną kuchnię odpowiem z pełnym zdecydowaniem - polska. Tradycyjna, w nowej odsłonie, pełna ciekawych połączeń, w tym także różnych koncepcji zaczerpniętych z innych krajów i kultur.

Swoje pomysły realizuję przygotowując menu w restauracji The Olive, SomePlace Else oraz ofertę kuliarną mojego ulubionego miejsca w Krakowie – Tarasu Widokowego & Lounge Baru na piątym piętrze hotelu.

W swojej karierze miałem okazję gotować dla Prezydenta Wałęsy, Prezydenta Kwaśniewskiego, Ministra Sikorskiego, Bogusława Lindy, a nawet tajlandzkiej księżniczki. Dla wszystkich gości gotuję jednak z taką samą pasją.

 



Ireneusz Luzar

Szef Cukierni

 

Jestem Sous Chef i Pastry Chef, czyli Szefem Cukierni w Sheraton Grand Krakow. Zanim zostałem najmłodszym w historii Hotelu Szefem Cukierni zbierałem doświadczenie pracując w znanych krakowskich restauracjach. Moje mocne strony...Ująłbym to następująco: precyzja, artystyczne zacięcie i kreatywność, ale przede wszystkim, wielka pasja do cukiernictwa.

Uwielbiam wyzwania i staram się unikać rutyny. Moim ulubionym produktem i natchnienim jest czekolada, z której chętnie tworzę rzeźby i dekoracje, ale też równie często używam jej jako podstawowego składnika moich deserów i tortów. Najbardziej lubię zaskakiwać gości pomysłami na słodkości, ale też kształtem, składem, połączeniami smaków czy formą podania.

Cukiernictwo to dla mnie nie tylko praca, ale niezwykle wciągające hobby, które daje mi poczucie spełnienia i satysfakcji, tym bardziej jeśli gościom smakują moje wyroby, co jest dla mnie największym wyróżnieniem i nagrodą za codzienne starania.




Rezerwacje