Jacek Filipczyk

Executive Chef

Moja kulinarna przygoda zaczęła się już w 1992 roku, gdy fachu uczyłem się pracując pod czujnym okiem znamienitych krakowskich kuchmistrzów. W Sheraton Grand Krakow pracuję już od 12 lat i największą moją radością jest, iż nieustannie rozwijam skrzydła i kreatywność, w tym czasie awansowałem aż 5 razy i w 2016 roku zostałem Szefem Kuchni.

Na pytanie o ulubioną kuchnię odpowiem z pełnym zdecydowaniem - polska. Tradycyjna, w nowej odsłonie, pełna ciekawych połączeń, w tym także różnych koncepcji zaczerpniętych z innych krajów i kultur.

Swoje pomysły realizuję przygotowując menu w restauracji The Olive, SomePlace Else oraz ofertę kuliarną mojego ulubionego miejsca w Krakowie – Tarasu Widokowego & Lounge Baru na piątym piętrze hotelu.

W swojej karierze miałem okazję gotować dla Prezydenta Wałęsy, Prezydenta Kwaśniewskiego, Ministra Sikorskiego, Bogusława Lindy, a nawet tajlandzkiej księżniczki. Dla wszystkich gości gotuję jednak z taką samą pasją.

 



Rezerwacje